Jak ochránit exteriérové plasty na vašem voze

Pevné plasty jsou v dnešní době velmi důležitou součástí nejen všech automobilů, ale i mnohého domácího venkovní vybavení, jako je třeba zahradní nábytek a mnoha dalších výrobků používaných v exteriéru. Jenže vlivem slunečního záření, UV paprsků, deště, sněhu a mrazu mohou plastové části rychle a snadno vyblednout a ztratit svůj původní vzhled. Jak efektivně ošetřit plastové části nejen na vašem voze tak, aby zůstaly co nejdéle jako nové?

Pravidelné čištění a ošetření plastů

Základem údržby všech plastů je jejich pravidelné čištění. Plasty by se měly čistit v pravidelných časových intervalech pomocí měkké mycí houby nebo mikrovláknové utěrky a kvalitních čisticích prostředků určených přímo pro čištění plastů. Po důkladném očištění je důležité plasty ošetřit speciálním přípravkem, který je schopný vrátit materiálu jeho původní zářivý vzhled a zároveň jej ochránit před dalším poškozením. Tyto přípravky mohou být ve formě spreje, gelu, krému nebo s přídavkem složky SIO2, což je keramická ochrana.

Ochrana plastů před UV zářením

Jedním z největších nepřátel všech plastů v exteriéru je určitě sluneční UV záření. Při dlouhodobém vystavení plastových částí slunečnímu záření může dojít k tomu, že plastové části vyblednou a navíc se stanou křehkými. Pro zamezení tohoto neblahého vlivu existují speciální přípravky, které plastům poskytnou ochranu před UV zářením. Tyto produkty vytvoří na povrchu ochranný film, který zabrání pronikání UV záření hlouběji do materiálu.

Pravidelná aplikace ochranných přípravků na všechny plasty

Pro dlouhodobou ochranu plastových částí je důležitá volba správné ochrany. Přípravky obnovují vzhled plastů a vytvářejí ochrannou bariéru proti vodě, prachu a jiným nečistotám. Podle zvolených produktů si určíte pravidelnost aplikace ochrany. U základních typů ochrany doporučujeme přípravky aplikovat každé 3 měsíce a u keramických pak 1 x za 2 roky.