Jak správně pečovat o interiér vozu

Ať už máte jakékoliv auto, aby vám dobře sloužilo mnoho let a také skvěle vypadalo, je třeba o něj pravidelně pečovat. Dobrý dojem udělá nejen hezky vyleštěný lak karoserie a blýskající se disky kol, důležitý je i čistý interiér vozu. S kvalitními přípravky značky Kochchemie, troškou trpělivého snažení a pravidelného úklidu se bude vnitřek vozu skvět čistotou. Chce to jen trochu času a správný postup.

Než začnete s úklidem interiéru vozu

Než začnete vnitřek svého auta uklízet, vyjměte z interiéru vozu všechny nepotřebné předměty, jako jsou mikrovláknové utěrky, houby na mytí auta, kartáče, stěrky a škrabky na sklo, brýle, dokumenty i papírky a jiné odpadky. Vyndejte také všechna stínítka oken a koberečky, vyklepejte je a vysajte, případně je venku opláchněte hadicí a nechte je pořádně vyschnout.

Vysavač na hrubé nečistoty

V interiéru začněte jednoznačně vysavačem. Vnitřek vozidla vždy vysávejte úplně odshora a pokračujte směrem dolů. Nezapomeňte pořádně vysát i veškeré skuliny, průduchy ventilace i oblasti klik a madel ve dveřích. Sedadla vysajte hlavně v místech záhybů a švů, kde se nejvíce usazuje špína. Klidně vysajte i palubní desku a nakonec samozřejmě pořádně vysajte podlahu i pod sedadly.

Speciální přípravky na plasty, gumové a kožené povrchy

Pro ošetření a oživení gumových, plastových i kožených povrchů použijte přípravky na čištění interiéru. Na každý materiál existují speciální čisticí přípravky a instrukce i návody k použití najdete na obalu. Obvykle stačí nastříkat přípravek na povrch, houbu či utěrku z mikrovlákna a krouživými pohyby povrch důkladně vyleštit. Zmíněné šetrné utěrky z mikrovlákna nepoškodí povrch. Na čištění alcantary a kůže jsou vhodné speciální jemné kartáčky, které nohou být vyrobené i z koňské žíně. Po vyčištění povrchu je vhodné aplikovat ochranu kůže i plastů, které zabrání poškrábání a znečištění.

Péče o čalounění

Jednou za čas je však vhodné svěřit vůz i do rukou profesionálů a nechat profesionálně vyčistit čalounění mokrým způsobem. V domácích podmínkách použijte čistič látkových a semišových autopotahů, který povrchy navíc i krásně provoní. Čistič se dá použít při ručním čištění, do odsavačů pěny i odsávacích vysavačů. Pokud máte stále problém se silným zápachem v autě, zkuste precizně vyčistit a dezinfikovat klimatizaci. Nakonec nechte auto pořádně vyschnout a přidejte vůni do auta.